Kotona asustaa nykyään pieni aikasyöppö. Blogin ääreen pääseminen on harvinaista arjen luksusta. Tämäkin kirjoitus on ollut tekeillä jo kuukauden päivät. Pidetään siis teksti lyhyenä ja aiheet tiiviinä. Tietänette, se on minulle varsin vaivaton tehtävä.
Kaapissa on useita teelaatuja, joista haluaisin kirjoittaa, ja olen joutunut juomaan pussiteetä ihan siitä syystä, etteivät irtolehdet hupenisi tyhjäksi ennen kuin ehdin blogin ääreen.
Maistelussa on nyt kahta ensimmäisen sadon darjeelingia, tietysti viime keväisiä. (Hups, aika vain hurahtaa.) Toinen tee tulee Darjeelingin Margaret’s Hope -tilalta ja toinen Millikthong -tilalta. Intian Darjeeling on perinteisesti tunnettu tummasta teestään, mutta Darjeeling-teen erityisyys ja omaleimaisuus tulee siitä, että tumma tee ei ihan teknisesti ottaen ole täysin tummaa eli sataprosenttisesti hapetettua. Tyypillisestä oolong-teestä darjeeling eroaa kuitenkin ulkonäkönsä ja toki makunsakin puolesta, joten se ehkä helpommin kallistuu tumman teen lokeroon ja sitä on vaikea mieltää oolongiksi. Tämä persoonallisuus maussa, käsittelyssä ja ulkonäössä tekee helpohkosti nautittavasta darjeelingista mielenkiintoisen. Usein darjeeling-teelaaduissa onkin erotettavissa iloinen sekasotku tummia, vaaleampia ja vihreitä lehtiä, joten ehkä voisi ajatella, että ne ovatkin sekoitus eri asteisesti hapettuneita lehtiä.
Margaret’s Hope on varsin perinteinen, arvostettu teetila, jossa kasvatetaan kiinalaista teepensasta, eli camellia sinensistä, eikä assamicaa, niin kuin toisaalla Intiassa. Millikthongin tila sijaitsee lähempänä Nepalin rajaa, mutta kasvattaa teensä niin ikään kiinalaisesta pensaasta.
Kuivanakin teelehdissä on eroja. Margaret’s Hope on paljon tummempi tuoksultaan kuin Millikthong. Ensimmäinen tuoksuu heinältä, toinen ruoholta. Margaret’s Hope on vähän mausteisempi kun sitä vertaa raikkaaseen Millikthongiin. Esilämmitetyssä astiassa lehtien tuoksuerot tasoittuvat ja ruohoinen tuoksu saa seurakseen makeaa. Haudutellessa Millikthongin vihreämpi tuoksu taas voimistuu. Joku lapsuuden tuoksu taas. Margaret’s Hopessa viinimarjapensasta, Millikthongissa vadelmaa. Muistuu mieleeni ne kokeilut, kun kuivatin uunissa kesän lehdistä yrttijuomaa. Jännää: Margaret’s Hopen teelehdet painuvat pohjaan, kun Millikthong kelluu.
No, loput arvaattekin jo. Kuten tuoksuttelusta joku sherlockki saattoi arvata, Millikthong maistuu kaveriansa kirpeämmälle ja vivahtaa vihreään teehen. Margaret’s on minulle varsin perinteikkään darjeelingin edustuskuva, jotenkin neilikkainen ja kanelinen, aavistuksen raikas ja savuinen yhtä aikaa.
Kovin moneen haudutukseen ei darjeelingeista irtoa makua, sillä lehdet nyt ovat tuollaista haketta, kuten asiaan kuuluu. Näistä darjeeling-laaduista tulee mieleen pu’er, vaikka se voi kuulostaa kaukaiselta. Makuprofiilissa on kuitenkin samankaltaista kaarnamaisuutta ja maan kumua, vaikka darjeeling on tietysti paljon keveämpää. Mielestäni nämä kirjavat darjeelingit ovat aina olleet täyttäviä, vaikka suuhun ei tulisikaan paksua oloa, kuten jossain kömötummateessä. Oli hauskaa ottaa pieni lennähdys arjen huushollaamisesta makuvertailutestiin. Darjeelingit on todettu kakkujen parhaiksi kavereiksi!
JK: Olen keksinyt, miten kahvia pystyy juomaan: laittaa suklaasiirappia maun mukaan (eli noin puoli desiä) kupilliseen.
Satuinkin juuri sopivasti blogiisi, kun odottamassa oli uusi artikkeli. Toivottavasti darjeelingit maistuvat jatkossakin ja pääset näpyttelemään useammin, että pääsee lukemaan arvosteluita. :>
Hei! Kiitos kommentista. Toiveena olisi aina silloin tällöin varastaa aikasyöpöltä hetki teehöpsöttelylle. Todennäköisesti tekstit pitää kirjoitella osissa ja se varmasti näkyy. Juon vähemmän tummaa teetä, mutta darjeelingeista olen aina pitänyt.
Oli nautinnollista lukea blogitekstiäsi pitkästä aikaa. Pidä yllä kirjoittamista omaksi ja meidän muiden iloksi!
Kyllä nuo darjeelingit ovat todella ihania tee-elämyksiä – varsinkin sellaiselle, joka ei pidä kovin tummasta, mutta haluaa kuitenkin välillä piristyä (melkein) tummalla teellä.
Kuvauksesi sopi erinomaisesti minunkin suuntuntumaan darjeelingeista, juuri noiden mainitsemiesi kahden tilan tuottamista. Darjeelingit ovat mielestäni myös ilo silmälle, kun ne ovat juurikin iloinen sekamelska tummia, vihreitä ja jopa valkoisia teenlehtiä.
Minä pidän darjeelingista: maku on mielestäni jopa vähän hienostunut! Ne sopivat erinomaisesti juuri kakkujen kaveriksi… ja, niin kuin tänäänkin, työpäivän päätteeksi ennen kuin illansuu ehtii ja ollaan vielä iltapäivän tunneissa.
Viinimarja ja vadelma…hmmm, enpä ole tullut ajatelleeksi.
Kiitos kommentista. Darjeeling on samaan aikaan sekä arkista että hienoa ja sopii siten moneen tarkoitukseen, ehkei sentään iltateeksi, kuten vihjaat. Siksi se on monikäyttöisempi laatu teekaapissa, kuin esimerkiksi assamicasta tuotetut tummat teet.